
12:15, 22 червня 2015 р.
10-12 грамів сала щодня у “піраміді харчування” від лікаря Наталії Кізлової із Вінниці
Скільки, і в якій послідовності споживати продукти харчування - розповідає зав. гастроентерологічним відділенням Вінницької міської клінічної лікарні №1 Наталія Кізлова.
- Наталіє Миколаївно, біч нашого часу- бажання схуднути як у чоловіків, так і у жінок, не говорячи вже про молодь.
- Товстішають від неправильного харчування. Адже здорове харчування є важливою складовою здорового способу життя і профілактики розвитку численних захворювань, в тому числі порушення обміну речовин.
- Тут кожен скаже, що продукти харчування, особливо, які містять життєво необхідний білок, дороговартісні й їх можна дозволити собі не кожен день?
- На харчування населення будь-якої держави впливає рівень доходів її мешканців. Одним з індикаторів харчування населення є економічна доступність продуктів, що визначається як частка витрат на харчування. Тож, індикатор доступності продуктів харчування в Україні у 2012 році становив 52%, тоді як пересічний швед витрачає на життєво необхідні цілі 23%, французи -18-19%, американці — 12-25%. До того ж, за даними Держкомстату, в Україні спостерігається тенденція до одноманітного харчування. Переважна частина людей щодень у свій раціон включає переважно вуглеводи та жири за рахунок хліба і хлібопродуктів, картоплі, цукру, олії. При цьому українці споживають менше половини від науково обгрунтованого раціону фруктів та ягід, м’яса і м’ясопродуктів, риби, що є свідченням прихованого голоду. Ще одна проблема останніх десятиріч - це пристрасть українців до солодких напоїв і соків, що є фактром розвитку цукрового діабету. А збільшення вживання олії може бути одним із чинників зростання частоти серцево-судинної патології та раку товстої кишки і грудної залози.
- Чи є формула правильного харчування?
- Є “піраміда харчування”. Основу національної піраміди здорового харчування мають становити доступні, натуральні, традиційні продукти з високою біологічною цінністю, які вживались населенням України протягом століть. Основу піраміди становлять: овочі -70-75%, фрукти - 25-30%. Наступна сходинка піраміди - це продукти тваринного походження. До джерел якісного білка належить білок м’яса, птиці, яєць, печінки риби. Яєчний білок єдиний, що не містить жиру та веглеводів, а яєчний жовток за вмістом омега-3 жирних кислот, лецитину, вітамінів та мінералів є лідером. Третя сходинка - це зернові та бобові: рис, кукурудза, ячмінь, пшоно, гречка, тощо. Слід відзначити, що значний вплив на розвиток людства мала перша харчова революція майже 350 тис. років тому, яка ознаменувалась початком культивування зернових культур.
Четверту сходинку у “піраміді харчування” посідають жирові продукти: 10-20 г вершкового масла, що покращують смак страв. Сметана та соуси на її основі є хорошою альтернативою майонезу, жирність якого висока, а якість жирів низька. 10-12 г сала щодня є найбільш збалансованим за жирнокислотним складом продуктом. З’їдаючи сало, людина почуває себе ситою, до того ж, складно з’їсти більше, ніж потрібно. Також рекомендується вживати 2-3 чайні ложки олії, тому що кислота, яка входить до складу соняшникової олії, синтезується в організмі і не є незамінною. Остання сходинка у цьому переліку - прості вуглеводи: цукру 20-30 г на добу, кондитерських виробів - не більше, ніж порція у 100 ккал на добу.
Їсти потрібно 4-5 разів на день, але невеликими порціями. Якщо людина харчувається 1-2 рази на день, то завдає стресу своєму організму, клітини набираються повітрям й тіло розганяє зайва вага.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
10:09, 31 березня
89
13:29, Сьогодні
2
07:13, 7 квітня
20:23, 1 квітня
3
live comments feed...
Коментарі